Spelregels

 Spelregels & wijzigingen

Alle spelregels zijn te vinden op de site van het KNKV. Heb je de kennis van de spelregels en wil je ze testen of wil je oefenen, dat kan op www.korfbalmasterz.nl. Onderaan de pagina staat meer informatie over dit initiatief van het KNKV.
Dit jaar zijn er ook weer een aantal spelregelwijzigingen, het complete overzicht vindt u tevens op de site van het KNKV via de bovenstaande link. Hieronder staat 1 belangrijke spelregelwijziging uitgeschreven:Volgens paragraaf 3.9c van de spelregels is het al jaren verboden om de nemer van de spelhervatting te hinderen.
Per 1 juli 2015 is aan dit verbod een norm toegevoegd op grond waarvan het gemakkelijker meetbaar is wanneer er wordt gehinderd en dus het verbod wordt overtreden. Deze norm staat nu in de toelichting van genoemde spelregel.Indien na het fluitsignaal voor het nemen van de spelhervatting, de tegenstander van de nemer binnen armlengte vóór de nemer van de spelhervatting staat, is hij in overtreding. Het maakt niet uit of hij wel of geen arm(en) of het lichaam beweegt; zodra hij binnen armlengte staat (de lengte van zijn arm) is het een overtreding.Wordt de overtreding gemaakt door een aanvaller, dan wordt deze bestraft met een spelhervatting voor de verdedigende ploeg. Maar opgelet: is het de verdediger die de overtreding maakt, dan is het geen spelhervatting, maar een vrije worp voor de aanvallende ploeg.Deze informatie staat ook op de KNKV-site op de pagina spelregels